Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Table of Contents
minLevel1
maxLevel2
outlinefalse
typelist
printablefalse
Note

Raadpleeg bij het opmaken van je series de pagina’s https://vo-hfb.atlassian.net/wiki/spaces/GDAV/pages/437157889/Tips+voor+heerlijk+heldere+series?atl_f=content-tree en https://vo-hfb.atlassian.net/wiki/spaces/GDAV/pages/8355852/Hoe+beoordeelt+de+Selectiecommissie?atl_f=content-tree! Zo vermijd je het maken van onnodige fouten.

Basics

...

Je kan als seriebeheerder of informatiebeheerder op diverse manieren een serie aanmaken. De eerste optie bevat het manueel aanmaken van een serie.

...

Table of Contents
minLevel3
maxLevel34
outlinefalse
styledefault
typelist
printablefalse

Naam

...

Panel
panelIconIdatlassian-info
panelIcon:info:
bgColor#F4F5F7

Type van veld: enkelvoudige keuze uit codelijst

Aard: verplicht

Doel: Je geeft hier aan welke elementen van de dossiers en stukken onder de serie openbaar zijn.

Best practice:

  • Wanneer je kiest voor Metadata van de dossiers en metadata en inhoud van de stukken, betekent dit dat de burger toegang mag hebben tot de beschrijvende metadata van de dossiers en de inhoud + metadata van de stukken zal kunnen raadplegen.

  • Wanneer je kiest voor Metadata van de dossiers en metadata van de stukken, betekent dit dat de burger toegang mag hebben tot de beschrijvende metadata van de dossiers en de beschrijvende metadata van de stukken. De raadpleging van de inhoud van de stukken zelf kan geweigerd worden op basis van de motiveringen die gekozen worden.

  • Wanneer je kiest voor Enkel metadata van de dossiers, betekent dit dat de burger enkel toegang mag hebben tot de beschrijvende metadata van de dossiers. De raadpleging van de beschrijvende metadata en inhoud van de stukken zelf kan geweigerd worden op basis van de motiveringen die gekozen worden.

  • Wanneer je kiest voor Niets, betekent dit dat de raadpleging van de beschrijvende metadata van de dossiers en beschrijvende metadata en inhoud van de stukken zelf kan geweigerd worden op basis van de motiveringen die gekozen worden.

Impact op het publieksportaal

Panel
panelIconIdatlassian-info
panelIcon:info:
bgColor#F4F5F7

Als je gebruik maakt van het E-depot zullen alle dossiers die vallen onder een serie met openbaarheidsregime Metadata van de dossiers en metadata en inhoud van de stukken (optie 1) raadpleegbaar zijn voor de burger in het publieksportaal https://www.archief.vlaanderen.be/archief/dashboard . Dossiers in het E-depot die vallen onder een serie met een ander openbaarheidsregime zijn niet raadpleegbaar in het publieksportaal.

...

Panel
panelIconIdatlassian-info
panelIcon:info:
bgColor#F4F5F7

Type van veld: meervoudige keuze uit codelijst

Aard: verplicht indien gekozen voor Metadata van de dossiers en metadata van de stukken, Enkel metadata van de dossiers of Niets bij het veld ‘Wat is openbaar?’

Doel: Je duidt de uitzonderingsgronden aan waardoor dossiers en/of stukken en hun metadata niet publiek toegankelijk zijn.

Best practice: Indien er meer uitzonderingsgronden van toepassing zijn, moet je ook meerdere uitzonderingsgronden aanduiden. De geselecteerde uitzonderingsgronden moeten natuurlijk wel van toepassing kunnen zijn op de dossiers. Op basis van de aangeduide uitzonderingsgronden berekent de applicatie automatisch hoeveel jaar raadpleging van dossiers/stukken geweigerd kan worden. Het systeem telt de termijnen van de geselecteerde uitzonderingsgronden niet op, maar selecteert de langste.

De uitzonderingsgronden zijn afkomstig uit:

  • ​​​​​​​Art. II. 34 van het Bestuursdecreet

  • Art. II. 35 van het Bestuursdecreet

  • Art. II. 36 van het Bestuursdecreet

  • Art. 3 van het KB van 16 juli 1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en uit het vreemdelingenregister - Bevolkings- en vreemdelingenregister

  • Art 29. Burgerlijke Wetboek

Voorbeeld: 'Art. II.34, 1° - geheimhoudingsverplichting' (50 jaar); 'Art. II.34, 2° - bescherming van de persoonlijke levenssfeer' (120 jaar)

Vertaling Openbaarheid van oud naar nieuw datamodel (release maart 2024)

...

Panel
panelIconIdatlassian-check_mark
panelIcon:check_mark:
bgColor#ABF5D1

Hieronder vind je een vertaling van de oude waarden m.b.t. openbaarheid en hergebruik en hoe deze waarden vertaald werden in de nieuwe metadata.

...

Panel
panelIconIdatlassian-info
panelIcon:info:
bgColor#F4F5F7

Type van veld: aanvink-vakje

Aard: niet verplicht

Doel: Je geeft aan of dossiers van deze serie die een persoonsidentificatienummer bevatten raadpleegbaar zijn via Mijn Burgerprofiel of niet.

Best practice: Indien je in het E-depot dossiers van de serie oplaadt die een rijksregisternummer (RRN) of BIS-nummer bevatten, dan worden deze opgenomen in Mijn Burgerprofiel indien het aanvink-vakje niet is aangevinkt. Concreet betekent dit dat wanneer je je inlogt op Mijn Burgerprofiel, je in de toekomst de dossiers uit het E-depot zal kunnen raadplegen waar je RRN of BIS-nummer aan gekoppeld is. Indien jouw organisatie een serie aanmaakt waarvan er in de toekomst mogelijk dossiers met een gekoppeld RRN of BIS-nummer in het E-depot zullen verschijnen, dan kan het aangeraden zijn om dit vakje wel aan te vinken. Indien je dit doet, worden de dossiers niet opgenomen in Mijn Burgerprofiel ondanks dat ze een RRN of BIS-nummer bevatten.

  • Wil je dat de dossiers niet opgenomen worden, vink het vakje aan.

  • Wil je dat de dossiers wel opgenomen worden, laat het vakje dan leeg.

Voorbeeld: aanvinken indien het om tuchtdossiers gaat, je wilt immers niet dat deze kunnen doorstromen naar het Burgerprofiel.

De integratie tussen Serieregister / E-depot en het Burgerprofiel is nog niet opgezet, momenteel stroomt er dus geen informatie uit het E-depot door naar Burgerprofiel.

Trefwoorden

Panel
panelIconIdatlassian-info
panelIcon:info:
bgColor#F4F5F7

Type van veld: vrij tekstveld

Aard: niet verplicht

Doel: Je vult trefwoorden in die van toepassing zijn op de serie.

Best practice: Geef een aantal woorden in die de serie optimaal omschrijven en waarvan verwacht wordt dat gebruikers deze woorden zullen ingeven om de serie te zoeken in de applicatie of in de portalen.

Let op! Wanneer je meerdere woorden samen als een trefwoord opslaat, zal dit ook een zoekterm worden.

  • vergunning inname openbare weg’ in één veld van zal de applicatie als één trefwoord zien: ‘vergunning inname openbare weg’. Als je dan zoekt op 'vergunning' zal je geen resultaat krijgen.

  • ‘vergunning’, ‘inname’, ‘openbare weg’ telkens apart ingeven, zal de applicatie als drie trefwoorden zien: ‘vergunning’, ‘inname’ en ‘openbare weg’. Als je dan zoekt op 'vergunning' zal je wel resultaat krijgen.

...