...
Nee, het aangepaste decreet schrijft maximale bewaartermijnen voor. Het gaat dus niet om minimale of exacte bewaartermijnen. Dit betekent dat je mits een goede verantwoording voor een bepaalde serie een lagere bewaartermijn kan hanteren dan de maximale bewaartermijn.
Vb.: Artikel III.87, §1/1, vijfde lid, 1° schrijft voor dat voor personeelsdossiers en afgeleide documenten er een maximale bewaartermijn van 110 jaar na geboorte geldt, maar sommige afgeleide documenten zoals ziektebriefjes moeten zeker niet volgens de maximale bewaartermijn bewaard worden. Je zal dus voor elke serie de afweging moeten maken of je de maximale bewaartermijn hanteert of je dossiers van een bepaalde serie minder lang wil bewaren.
Ligt Licht dit toe in de motivering voor jouw wettelijke bewaartermijn!
Vb.: Bestuursdecreet van 7 december 2018, Artikel III.87 §1/1, vijfde lid: De volgende bestuursdocumenten worden maximaal 110 jaar na de geboorte van de betrokkene bewaard als ze persoonsgegevens bevatten; 1° personeelsdossiers en afgeleide documenten die er betrekking op hebben. Deze documenten uit het personeelsdossier worden niet gebruikt voor de berekening van het pensioen waardoor een bewaartermijn van X jaar omwille van [geef hier de reden, bijvoorbeeld controle, verantwoording, precedentswaarde…] gehanteerd wordt.
...