Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Table of Contents
minLevel1
maxLevel2
outlinefalse
typelist
printablefalse

...

  • Header: deze vermeldt bovenaan jouw voornaam, jouw rol die bepaalt welke acties je kan uitvoeren en de organisatie waarvoor je bent ingelogd.

    Image RemovedImage Added
  • Navigatiebalk links

    • Series toevoegen -> via het plus-symbool een nieuwe serie aanmaken of series in bulk importeren

    • Lijsten -> naar de verschillende lijsten navigeren

    • Rapporten -> rapportering over de series raadplegen

    • Beheer -> codelijsten en beveiligingsgroepen beheren. Dit is enkel mogelijk als je de rol informatiebeheerder hebt.

    • Profiel -> notificaties raadplegen of uitloggen

  • Algemene zoekbalk: via deze zoekbalk bovenaan doorzoek je de lijst 'alle objecten'.

  • Taken: Hier zie je de taken uit de takenlijst die jij vanuit jouw rol kan uitvoeren en die het meest dringend uit te voeren zijn. De rangschikking gebeurt op basis van de deadline van 30 dagen die elke taak krijgt. De vijf taken waarvan de deadlines het dichtst bij vandaag liggen of al het langst overschreden zijn, worden op het startscherm getoond. Via de knop 'alles tonen' navigeer je naar de volledige takenlijst.

  • Notificaties: Hier zie je de notificaties met betrekking tot series van jouw organisatie die goedgekeurd en gepubliceerd zijn door de selectiecommissie. Daarnaast krijg je via deze lijst ook een notificatie voor elke nieuwe sjabloonserie die gepubliceerd wordt. De vijf meest recente notificaties worden op het startscherm getoond. Via de knop 'Alles tonen' navigeer je naar de volledige notificatielijst.

...

De lijst 'Alle objecten' bevat alle series uit de lijsten 'Taken', 'Invoer' en 'Gepubliceerd'. Het gaat dus om series waar een taak aan vasthangt, series die in concept staan en alle gepubliceerde series. In de lijst kan gezocht worden via de algemene zoekbalk bovenaan, via de knop “uitgebreid zoeken” onder de algemene zoekbalk of via de filterlijst links.

Note

Hoewel je hier series uit de lijst ‘Taken’ ziet staan, kan je vanuit deze lijst geen taken uitvoeren. Daarvoor moet je navigeren naar de lijst ‘Taken’.

De lijst 'Taken' bestaat uit alle series waaraan een taak is verbonden. Er zijn verschillende types van taken, ‘taaktypes’ genoemd. Je vindt in de filterlijst links de verschillende taaktypes terug onder 'Naam taaktype':

...

​​​​​​​Alle bulk-imports worden hier verzameld. Elke bulkimport heeft na verwerking één van twee mogelijke statussen:

Info

Geaccepteerd:

  • Je kan op de link van de bulk-import klikken waarna je naar de lijst 'concepten' navigeert waar je dan via een filter enkel de series uit jouw geaccepteerde bulk-import ziet.

  • Je kan de series nog verder bewerken, aanvullen of rechtstreeks indienen bij de selectiecommissie.

Geweigerd:

  • Je kan via de drie puntjes in de laatste kolom 'acties' de foutmeldingen bekijken. Deze heb je nodig om de bulk-import te corrigeren en opnieuw op te laden.

  • Indien er een onbekende fout tussen staat, neem je contact op met team DAV via het generiek mailadres digitaalarchief@vlaanderen.be

  • Meer info over de foutmeldingen vind je hier

​​​​​​​​​​​​​​Hier staan alle series verzameld die al zijn aangemaakt in het systeem, via manuele aanmaak of via bulk-import, maar nog niet zijn ingediend bij de selectiecommissie. Deze series hebben één van twee mogelijke statussen:

...

Door het activeren van een filter kan je een lijst snel beperken tot een set waarbinnen je wilt zoeken. Afhankelijk van de lijst zijn er andere filters ter beschikking. Momenteel kan je binnen elke filter één waarde selecteren, op termijn zal multiselect beschikbaar zijn.

Alle Objecten

Taken

Verwerkingslijst

Concepten

Gepubliceerde series

Sjabloonseries

Bewaargever

X

X

X

X

X

X

Dienstverlening

X

X

X

X

Procesniveau

X

X

X

X

Toepassingsgebied

X

X

X

Auteur

X

X

X

Type

X

Status

X

X

X

Naam taaktype

X

X

Naam beveiligingsgroep

X

X

X

Resultaat van de evaluatie

X

Taken tonen

X

Filters en de waarden binnen een filter zullen enkel zichtbaar zijn als er series aanwezig zijn in de lijst die waarden van een bepaalde filter bevatten. Als er in de takenlijst bijvoorbeeld geen enkele serie is met de taak 'neem de publicatiebeslissing', zal de filter 'Resultaat van de evaluatie' ook niet zichtbaar zijn. Als je bijvoorbeeld via de algemene zoekbalk een term hebt ingegeven die als resultaat alleen maar series van lokale besturen bevat, zal onder de filter 'Toepassingsgebied' de waarde 'Vlaamse overheid' niet zichtbaar zijn.

...

Elke lijst kan je sorteren op basis van een parameter. Afhankelijk van de lijst waarin je zit, zijn er mogelijks andere sorteermogelijkheden.

Alle Objecten

Taken

Verwerkingslijst

Concepten

Gepubliceerde series

Sjabloonseries

Meest/minst recent gewijzigd

X

X

Naam van object (alfabetisch)

X

X

X

X

X

Meest/minst dringende deadline

X

Meest/minst recent opgeladen

X

Meest/minst recent gepubliceerd

X

X

Meest/minst recent goedgekeurd

X

X

Je kan drie verschillende rapporten raadplegen:

...

Meer info over het koppelen van beveiligingsgroepen aan een serie vind je hier

Bij het aanmaken van een nieuwe serie moet er minstens een proces en/of dienstverlening aangegeven worden. Dit gebeurt voor het metadataveld 'proces' door een selectie te maken in de keuzelijsten met processen. Het beheer van deze processen is volledig in het beheer van de klant. Enkel een persoon die de rol van informatiebeheerder heeft, kan de processen van de organisatie bewerken.

...

Tip

Best practice: Geef geen nummering aan de procesniveaus van jouw organisatie. Enkel indien het om een betekenisvolle code gaat, is het zinvol om deze in de naam van het proces te zetten. In dat geval raden we aan om de betekenisvolle code achter de naam van het proces te zetten.

Slecht voorbeeld: '1.1 Opvolgen correspondentie'

Goed voorbeeld: 'Opvolgen correspondentie'

Ander goed voorbeeld 'Opvolgend correspondentie [COM02]' waarbij '[COM02]' een betekenisvolle code is.

Info

Eerder werd er al gesproken over de vijf meest recente notificaties die je kan raadplegen op het startscherm. Als je de volledige lijst wilt doorzoeken, heb je twee mogelijkheden: op 'alles tonen' klikken in het venster waar de meest recente notificaties staan of onder 'Profiel' in de navigatiebalk klikken op 'Notificaties'.

...

Je kan de processen uit de algemene selectielijst voor gemeenten in bulk laten importeren in het Serieregister. Meer info over hoe je dit aanvraagt, vind je hier: https://vo-hfb.atlassian.net/wiki/spaces/GDAV/pages/11796496/Serviceprocessen#Importeren-van-processen-(Serieregister)

Eerder werd er al gesproken over de vijf meest recente notificaties die je kan raadplegen op het startscherm. Als je de volledige lijst wilt doorzoeken, heb je twee mogelijkheden: op 'alles tonen' klikken in het venster waar de meest recente notificaties staan of onder 'Profiel' in de navigatiebalk klikken op 'Notificaties'.

Je komt vervolgens in de volledige lijst terecht met notificaties. Elke notificatie bestaat uit drie onderdelen:

...

  • Details: Hier staan alle beschrijvende en beheersmatige metadata van de serie verzameld.

  • Extensies: Hier staan de extensies vermeld die geactiveerd zijn.

  • Relaties: Hier staan alle relaties, met vermelding van het type relatie, die de serie heeft met andere series.

  • Versies: Hier staan alle versies van de serie. Er is altijd maar één versie met status gepubliceerd, de beheersmatige metadata van deze versie worden gebruikt om de dossiers van de serie te beheren.

    • Je ziet als gebruiker enkel de versies waar je rechten op hebt:

      • voor gebruikers niet gelinkt met de organisatie: enkel versies met status gepubliceerd.

      • voor gebruikers van de organisatie: alle versies.

      • voor selectiecommissieleden: alle versies.

    Beveiligingsgroepen: Alle groepen die toegang hebben tot de dossiers en stukken van de serie
      • gebruikers van de organisatie: alle versies.

      • voor selectiecommissieleden: alle versies.

  • Beveiligingsgroepen: Alle groepen die toegang hebben tot de dossiers en stukken van de serie.

Onderaan de detailpagina (tabblad details) staan metadatavelden die het systeem voor elke serie automatisch aanmaakt:

  • Auteur(s): de personen die de serie aangemaakt, bewerkt en/of ingediend hebben

  • Naam goedkeurder: de persoon die in de rol van commissievoorzitter de publicatiebeslissing heeft genomen

  • Naam evaluatoren: de personen die in de rol van commissielid of -voorzitter de serie hebben geëvalueerd

  • Versie: de versie van de serie die je aan het raadplegen bent, deze kan je ook bovenaan de detailpagina vinden

  • Unieke ID: de unieke ID die elke serie krijgt

  • URI: de unieke link die elke serie krijgt

  • Datum creatie: dit is de datum waarop de versie van de serie werd aangemaakt.

  • Datum laatste wijziging: Dit is dat datum waarop de versie van de serie het laatst werd gewijzigd. Bij het aanmaken van een nieuwe serie worden de datum creatie en datum laatste wijziging vastgelegd op de dag van aanmaak. Als je de dag erna de serie aanpast, zal de datum laatste wijziging aangepast worden, maar niet de datum creatie. Wanneer je vanuit een serieversie een actie (review, opvolgen, afsluiten) start, zal de datum laatste wijziging ook aangepast worden.

  • Datum publicatie: dit is de datum waarop de actie 'Publiceren' het laatst werd uitgevoerd. Dit kan zowel door de informatiebeheerder gebeuren bij een verkorte flow (review, opvolgen) als door de commissievoorzitter die een serie bij de publicatiebeslissing de serie goedkeurt en publiceert.

  • Datum goedkeuring: dit is de datum waarop de taak 'Neem publicatiebeslissing' het laatst werd uitgevoerd door de commissievoorzitter. Wanneer de voorzitter de serie goedkeurt, worden zowel de datum goedkeuring als de datum publicatie bijgewerkt.