Probleemoplossing
Zijn aan jouw rechten toegekend, maar kan je toch niet inloggen? Lees hier meer over foutmeldingen en tips.
Welke informatie over een foutmelding geef je mee?
Foutmeldingen zijn vervelend en we hebben allemaal de neiging om dit zo snel mogelijk te willen verhelpen. In de gauwte wordt echter vaak vergeten om essentiële informatie waarmee een probleem sneller kan worden opgelost mee te geven. Daarom stuur je best volgende zaken mee wanneer je een foutmelding wil melden:
de omgeving waarvoor je inlogde, twee opties: Test- en Integratie-omgeving (T&I) of Productie (PRD);
in welke rol en voor welke organisatie;
het tijdstip van inloggen;
en optioneel een volledig screenshot met de foutmelding, dat wil zeggen: met zichtbare URL linksboven en datum + tijd rechtsonder.
Wijzigingen lijken niet door te komen: probleem met de cache
De cache of het tijdelijke geheugen van je computer kan soms heel hardnekkig zijn. Wijzigingen, zo ook wijzigingen in Gebruikersbeheer, worden daarom nog niet meteen gevisualiseerd. Dit kan je oplossen door:
1. Log in via een InPrivate-browservenster
Toetsencombinatie: Ctrl + Shift + N
Of via ‘Instellingen en meer’ (verborgen achter de drie '…') > Nieuw InPrivate venster
2. Maak de cache leeg
Afhankelijk van je browser doe je dit zo:
Browser | Werkwijze |
---|---|
Google Chrome | Klik rechtsboven op de drie puntjes en kies Instellingen. Klik op Privacy en beveiliging en dan op Browsegegevens wissen. Zet een vinkje bij Gecachte afbeeldingen en bestanden en klik op Gegevens wissen. |
Mozilla Firefox | Klik rechtsboven op de drie streepjes en kies Instellingen. Klik op Privacy & beveiliging en ga naar Cookies en websitegegevens. Klik op Gegevens wissen en zet een vinkje bij Gecachte web content. Klik op Wissen. |
Microsoft Edge | Klik rechtsboven op de drie puntjes en kies Instellingen. Ga naar Privacy, zoeken en services en klik op Kiezen wat u wilt wissen. Vink aan Gegevens en bestanden in de cache en klik op Wissen. |
Safari | Klik in de menubalk bovenaan op Safari en kies Voorkeuren. Klik op het tabblad Geavanceerd en zet een vinkje bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk. Klik in het venster op het rode bolletje met een kruisje. Klik in de menubalk bovenaan op Ontwikkel en kies Leeg caches. |
Windows | Klik op de Start-knop en typ Schijfopruiming. Klik op het programma Schijfopruiming en kies de schijf die u wilt opruimen. Vink de optie Tijdelijke bestanden aan en klik op Systeembestanden opschonen. De Windows cache bestanden worden nu verwijderd. |
Melding: “… u beschikt niet over de nodige rechten”
Staan alle rechten juist, maar krijg je toch de melding dat je niet over de nodige rechten beschikt? Controleer dan aan de hand van volgende stappen:
1. Juiste applicatie? Juiste omgeving?
Logde je in voor de applicatie waarvoor je daadwerkelijk gebruikersrechten ontving?
Ontving je misschien alleen rechten voor de PRD omgeving, maar logde je in voor de T&I omgeving? (Of omgekeerd?)
Indien je voor meerdere organisaties werkt: selecteerde je de juiste organisatie?
2. Probeer opnieuw in te loggen via een InPrivate-venster (zie hoger)
Alle rechten staan juist, toch kan ik niet inloggen
Het kan voorkomen dat alle rechten juist lijken te staan, maar dat inloggen toch niet lukt. In dat geval kunnen volgende zaken een rol spelen:
1. OVO-code ontbreekt
In Gebruikersbeheer valt elke organisatie onder één van de volgende doelgroepen:
Vlaamse overheid;
Lokale Besturen;
Economische Actoren (EA).
Bij het aanmaken van tenants voor applicaties van Digitaal Archief Vlaanderen wordt de OVO-code van de corresponderende organisatie meegegeven. Echter, bij Lokale Besturen en Economische Actoren is die OVO-code vaak niet ingevuld in Gebruikersbeheer.
Laat de OVO-code - indien deze ontbreekt in Gebruikersbeheer - manueel aanvullen in Gebruikersbeheer door een lokale beheerder of wettelijke vertegenwoordiger van jouw organisatie.
Probeer nadien opnieuw in te loggen, eventueel via een InPrivate-venster.
2. De tenant bestaat (nog) niet
In principe worden de rechten op organisatieniveau pas toegekend nadat de nodige tenants zijn aangemaakt. Mocht inloggen niet lukken en geen andere foutmelding komt in aanmerking, dan zou het kunnen dat de tenant nog ontbreekt. Maak in elk geval een melding op de Servicedesk van Digitaal Archief Vlaanderen of contacteer ons via digitaalarchief@vlaanderen.be.
De melding “Error creating SAML user”
Aan deze melding kan je eigenlijk zelf weinig doen. Aan de oorsprong ligt een bug in Gebruikersbeheer OF in de integratie tussen Gebruikersbeheer en een toepassing van Digitaal Archief Vlaanderen. Daarom kan je in dit geval het beste altijd Digitaal Archief Vlaanderen contacteren en geef hierbij de nodige informatie (zie hoger) mee. Doe dit bij voorkeur via een melding op onze Servicedesk, of mail ons via digitaalarchief@vlaanderen.be.