Serie aanmaken via de toepassing
Raadpleeg bij het opmaken van je series de pagina’s Tips voor heerlijk heldere series en Hoe beoordeelt de Selectiecommissie?! Zo vermijd je het maken van onnodige fouten.
Basics
Je kan als seriebeheerder of informatiebeheerder op diverse manieren een serie aanmaken. De eerste optie bevat het manueel aanmaken van een serie.
Ga via de navigatiebalk naar de knop ‘Series toevoegen’
Kies de optie ‘Nieuwe serie maken’
Vul de gegevens van de serie in en klik daarna op de knop ‘Bewaren’
De serie is aangemaakt en zichtbaar in de conceptenlijst. Deze serie is zichtbaar voor de seriebeheerder en de informatiebeheerder van de desbetreffende organisatie. Volgende acties kunnen uitgevoerd worden op de serie:
Seriebeheerder kan de serie doorsturen ter indiening naar de informatiebeheerder
Seriebeheerder en informatiebeheerder kunnen gegevens van de serie wijzigen
Seriebeheerder en informatiebeheerder kunnen de serie verwijderen
Informatiebeheerder kan de serie indienen bij de bevoegde selectiecommissie
De gegevens invullen
Hieronder worden alle velden voor de manuele aanmaak van een serie overlopen volgens hun volgorde in de applicatie. Afhankelijk van het veld kunnen er restricties zijn op wat er ingevuld kan worden. Per veld is er uitleg over het type, de aard, het doel, best practices en een voorbeeld.
Het type geeft aan welke soort informatie ingevuld moet worden. Gaat het om een tekst, een datum, een getal, …? Is het een vrij tekstveld of is de keuze beperkt?
De aard geeft aan of het metadataveld verplicht is om een serie probleemloos naar de bevoegde commissie te sturen. De verplichte velden staan aangeduid met een klein rood sterretje achter de titel van het veld. Afhankelijk van wat je ingeeft in de velden kan het zijn dat er extra velden verplicht in te vullen zijn. Deze velden zullen dan verschijnen met een rood sterretje.
Indien je niet alle verplichte velden invult en op ‘Bewaren’ klikt, zal je de serie niet kunnen indienen bij de commissie. Dit kan enkel pas als alle verplichte velden zijn ingevuld. Zolang dit niet is gebeurd, zal er op de overzichtspagina van de serie een melding staan dat de serie onvolledig is. Wanneer je vervolgens op bewerken klikt, zal er bovenaan de pagina een lijst staan met alle nog in te vullen velden, nodig om de serie te kunnen indienen. Wanneer de verplichte velden zijn ingevuld, zal je de optie krijgen in de rechter benedenhoek om de serie in te dienen. De serie wordt dan opgestuurd naar de bevoegde commissie ter evaluatie.
Het doel geeft aan wat er van jou als gebruiker verwacht wordt. Hoe moet je het veld invullen om ervoor te zorgen dat de selectiecommissie jouw serie zeker goedkeurd?
De best practices bestaan uit tips en voorbeelden om het veld correct in te vullen.
Ten slotte is er voor elk veld ook een of meerdere voorbeelden die als leidraad kunnen dienen.
Inhoud
- 1 Naam
- 2 Beschrijving
- 3 Toepassingsgebied en Bewaargever
- 4 Archiefvormer
- 5 Dienstverlening en proces
- 5.1 Dienstverlening
- 5.2 Proces
- 6 Datering
- 6.1 Begindatum
- 6.2 Einddatum
- 7 Wettelijke- en administratieve bewaartermijn
- 8 Bestemming
- 8.1 Bestemming
- 8.2 Motivering
- 8.3 Steekproefpercentage
- 9 Bewaarniveau
- 10 Openbaarheid
- 11 Hergebruik
- 11.1 Regime
- 11.2 Motivering
- 11.3 Licentie
- 12 Informatieclassificatie
- 13 Type persoonsgegevens
- 14 Niet opnemen in Mijn Burgerprofiel
- 15 Trefwoorden
- 16 Opmerkingen
Naam
Type van veld: vrij tekstveld
Aard: verplicht
Doel: Je geeft de naam van de serie in
Best practice: Deze waarde moet duidelijk aangeven waarover de serie handelt en moet bijgevolg altijd betekenisvol ingevuld zijn. Aangezien de applicatie deze naam toont in de overzichtslijsten van series hebben alle gebruikers er baat bij dat op basis van de titel meteen ‘high-level’ de inhoud van de serie duidelijk is. Let wel op om de titel niet langer dan nodig te maken. Bondig, maar duidelijk is het doel. In de meeste gevallen wordt hier ook een redactionele vorm verwacht: ‘dossiers inzake…’, documentatie over…', ‘beeldmateriaal van…’.
Gebruik geen afkortingen in de naam maar schrijf deze voluit. Enkel officiële afkortingen uit het Nederlands zijn toegelaten in de naam. (Als referentie gebruikt de selectiecommissie https://woordenlijst.org/ aangevuld met de Van Dale-woordenboeken). Afkortingen als CBS voor College Burgemeester & Schepenen zijn niet toegelaten.
Als er een benaming bestaat die afkomstig is uit de wet- of regelgeving, moet deze hier ingevuld worden. Een serie 'vergunningen met betrekking tot de omgeving' zal bijvoorbeeld afgekeurd worden aangezien het Decreet betreffende de omgevingsvergunning het duidelijkg over 'omgevingsvergunning heeft. De correct titel voor de serie is dus 'omgevingsvergunningen'. Via een zoekopdracht in de Vlaamse Codex (https://codex.vlaanderen.be/ ) of het Belgisch Staatsblad (https://www.ejustice.just.fgov.be/doc/rech_n.htm ) kan je al veel te weten komen.
Voorbeelden:
Dossiers inzake milieuvergunningen
Inlichtingenfiches van de houders van een rijbewijs
Briefwisseling administratie Cultuur
Beschrijving
Type van veld: vrij tekstveld
Aard: verplicht
Doel: Je geeft meer uitleg bij de serie
Best practice: Deze omschrijving heeft als doel om een betere inschatting te maken van de inhoud van de serie. Je geeft info mee die niet thuishoort in de titel, maar die voor andere gebruikers wel handig kan zijn om de context van de serie beter te begrijpen. Maak hier geen volledig boek van, enkele regels om de context te schetsen zouden moeten volstaan. De context kan bijvoorbeeld bestaan uit verwijzing naar de wetgeving waaruit de serie ontstaat, de inhoud van de dossiers, het proces waaruit de dossier ontstaan...
Afkortingen moet je bij het eerste gebruik in de beschrijving steeds voluit schrijven: noteer de naam voluit en schrijf de afkorting tussen haakjes. Vervolgens mag je de afkorting gebruiken in het vervolg van de beschrijving.
Voorbeeld:
Dossiers inzake de besluiten van de algemeen directeur, financieel directeur of hun gedelegeerden: Deze serie omvat de uiteindelijke beslissingen die door de algemeen directeur, de financieel directeur en/of zijn gedelegeerden worden genomen, inclusief de bijlagen waarover het besluit handelt. Artikel 57 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 voorziet uitdrukkelijk dat het college van burgemeester en schepenen bij reglement de uitoefening van bepaalde bevoegdheden aan de algemeen directeur (respectievelijk financieel directeur) kan toevertrouwen.
Briefwisseling administratie Cultuur: Het gaat om de niet-dossiergebonden briefwisseling van de administratie Cultuur binnen het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Deze briefwisseling behandelt allerlei thema's en is inhoudelijk doorgaans niet of minder relevant. Dossiergebonden briefwisseling maakt deel uit van het desbetreffende dossier en is daarin terug te vinden. Wel is het mogelijk dat dubbels van dossiergebonden briefwisseling belanden tussen deze algemene briefwisseling.
Toepassingsgebied en Bewaargever
Archiefvormer
Dienstverlening en proces
Dienstverlening
Proces
Datering
Begindatum
Einddatum
Wettelijke- en administratieve bewaartermijn
Je moet minstens voor één van de twee types bewaartermijn de verplichte metadatavelden invullen. Onder de vraag 'Is er een wettelijke/administratieve bewaartermijn?' moet je dus bij minstens een van beide 'ja' aanvinken. Je kan er ook voor kiezen om zowel een wettelijke- als een administratieve bewaartermijn in te vullen. Indien er zowel een wettelijke- als een administratieve bewaartermijn is, moet de administratieve bewaartermijn langer zijn dan de wettelijke. Bij berekening van de bewaarperiode voor dossiers in het E-depot wordt er rekening gehouden met de langste bewaartermijn. Indien er zowel een wettelijke- als een administratieve bewaartermijn is, worden deze niet opgeteld, maar krijgen de dossiers de langste bewaartermijn = de administratieve.
Wettelijke bewaartermijnen vloeien voort uit wetgeving zoals
het Burgerlijk Wetboek (Vb.: rechtsvorderingen artikel 2262)
Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren
De beleids- en beheerscyclus voor lokale besturen
Vlaams Personeelsstatuut
Bestuursdecreet
Decreet houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters
...
Administratieve bewaartermijnen zijn de weerspiegeling van de noodzaak om dossiers voor een bepaalde tijd bij te houden zonder dat wetgeving dit voorschrijft:
Gedurende 5 jaar is het interessant naar berichten te kunnen terugkijken. Om zo te kunnen terugkijken naar de verschillende interne communicatieberichten er zijn verstuurd
Voor een goede opvolging wenst men deze getuigschriften 10 jaar bij te houden
De dossiers worden gedurende één legislatuur bewaard
Gedurende een periode van 5 jaar (één legislatuur van de Vlaamse regering) worden directieverslagen relatief frequent geconsulteerd
Hieronder volgen enkele voorbeelden om de keuze voor een bepaalde bewaartermijn en de motivering daarbij toe te lichten:
Serie Notulen van het college van burgemeester en schepenen heeft een administratieve bewaartermijn van 2 jaar na de bestuursperiode met de motivering 'Gedurende een periode van twee jaar na de legislatuur kan het nuttig zijn om naar deze documenten terug te grijpen voor het opvolgen van de werking van het overlegorgaan'
Serie Dossiers inzake het beheer van het budget en de schulden van een cliënt heeft wettelijke bewaartermijn van 10 jaar na afhandeling van het informatieobject met de motivering 'Voor de stukken in de serie waarbij het OCMW administratieve of organisatorische steun verleent aan de cliënt, dient rekening te worden gehouden met de verjaringstermijn van persoonlijke rechtsvorderingen (artikel 2262 bis, Burgerlijk Wetboek)'
Serie Inspectieverslagen Elektromechanische Installaties heeft een wettelijke bewaartermijn van 5 jaar na afloop van het informatieobject met de motivering 'Algemeen Reglement op de elektrische installaties: Boek II deel 6 controle van de installaties: Een kopie van dit verslag wordt gedurende ten minste vijf jaar bewaard hetzij door het erkend', daarnaast is er een administratieve bewaartermijn van 10 jaar omdat deze gedurende 10 jaar nuttig zijn bij het uitvoeren van herstellingen.
Bewaartermijn
Eenheid
Termijnspecificatie
Motivering
Verduidelijking termijnspecificatie
Bestemming
Bestemming
Motivering
Steekproefpercentage
Bewaarniveau
Openbaarheid
Wat is openbaar?
Impact op het publieksportaal
Motivering
Vertaling Openbaarheid van oud naar nieuw datamodel (release maart 2024)
Oud datamodel | Nieuw datamodel | |||
---|---|---|---|---|
Openbaarheid dossier | Openbaarheid stuk | Hergebruik | Wat is openbaar? | Hergebruik |
Openbaar | Openbaar | Herbruikbaar | 1 Metadata van de dossiers en metadata en inhoud van de stukken | Actief herbruikbaar |
Bekendgemaakt | Bekendgemaakt | |||
Openbaar | Openbaar | Niet herbruikbaar | In principe herbruikbaar | |
Bekendgemaakt | Bekendgemaakt | |||
/ | / | / | 2 Metadata van de dossiers en metadata van de stukken | In principe herbruikbaar |
Openbaar | In principe openbaar
| Niet herbruikbaar | 3 Enkel metadata van de dossiers | In principe herbruikbaar |
Bekendgemaakt | ||||
In principe openbaar | In principe openbaar | Niet herbruikbaar | 4 Niets | In principe herbruikbaar |
Hergebruik
Regime
Motivering
Licentie
Informatieclassificatie
Type persoonsgegevens
Niet opnemen in Mijn Burgerprofiel
Trefwoorden
Opmerkingen
Extensies
Onder het tabblad 'extensies' van een serie kan je de extensies koppelen aan de serie. Dit zijn metadata die geen deel uitmaken van het kerndatamodel van een dossier of stuk in het E-depot. Het kan zijn dat het voor bepaalde dossiers of stukken noodzakelijke is om extra metadata te registreren. Voor een serie omgevingsdossiers kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om een extensie 'adres' toe te voegen waarin per dossier metadatavelden zoals straat, gemeente, herkomst, huisnummer, busnummer, postcode... kan invullen. Op serieniveau ga je onder het tabblad 'extensies' van de serie extensies koppelen aan de serie die je dan in het E-depot kan invullen voor elk dossier dat onder die serie aangemaakt wordt.
Net zoals beveiligingsgroepen moet het koppelen van extensies aan de serie niet gebeuren bij de aanmaak van de serie. Wanneer jouw serie goedgekeurd is door de selectiecommissie kan je nog altijd extensies koppelen aan de serie zonder dat deze hierdoor opnieuw langs de selectiecommissie moet passeren voor goedkeuren. Wanneer je (nog) geen gebruik maakt van het E-depot is het gebruik van extensies nog niet relevant dus kan je dit overslaan.
Een extensie bestaat uit een of meerdere attributen waarvan het type is vastgelegd. Het type geeft aan of het om een vrije tekst gaat, een nummeriek veld, een aanvink-vakje of een lijst. Per extensie kan je kiezen of deze bij de metadata van het dossier wordt toegevoegd of bij die van elk stuk binnen een dossier.
Wanneer je vervolgens in het E-depot een dossier aanmaakt kan je dan de metadatavelden van de geactiveerde extensies invullen voor de dossiers en/of de stukken.
Relaties
Onder het tabblad 'relaties' heb je de mogelijkheid om relaties te leggen met een eigen gepubliceerde serie in het Serieregister. Sommige relaties worden automatisch aangemaakt door het systeem. Enerzijds als je een sjabloonserie als template gebruikt om een nieuwe serie aan te maken. In dat geval ontstaat er een 'afgeleid van'-relatie tussen jouw nieuwe serie en de sjabloonserie. Anderzijds als je een serie opvolgt. In dat geval ontstaat er een 'opvolg'-relatie tussen de originele serie en de nieuwe serie. Daarnaast kan je manueel relaties leggen door onderaan rechts op 'Maak een relatie aan' te klikken.
Vervolgens moet je twee zaken aangeven:
De soort relatie
Geassocieerd: Als de serie een duidelijke link heeft met een andere serie, bv. de serie facturen met de serie overheidsopdrachten. Het kan hier echter nooit gaan om een hiërarchische relatie.
Vervat in: Als de serie onder een overkoepelde serie valt, wordt deze overkoepelende serie hier aangegeven.
Bevat: Als de serie een aantal onderliggende series heeft die verschillende beheersregels kennen, dan worden deze hier aangegeven.
De serie waarmee de relatie wordt gelegd
Hier moet je uit een lijst de serie selecteren waarmee het gekozen relatietype wordt gelegd. In deze lijst staan gepubliceerde series van de eigen organisatie. Je kan dus geen relatie leggen tussen twee serie die in concept staan aangezien de drop down-lijst enkel uit gepubliceerde serie bestaat.
Op alle series die in dit tabblad vermeld staan, kan doorgeklikt worden zodat je de details van de gerelateerde series kan bekijken.
Beveiligingsgroepen
Onder het tabblad 'beveiligingsgroepen' van een serie kan je de serie koppelen aan beveiligingsgroepen die je hebt aangemaakt. Het koppelen van beveiligingsgroepen aan een serie is mogelijk bij een serie die informatieclassificatieniveau 3 of 4 heeft. Series die informatieclassificatieniveau 1 of 2 hebben, moeten eerst aangepast worden (door een review te starten) naar niveau 3 of 4 vooraleer je beveiligingsgroepen kunt koppelen.
Beveiligingsgroepen koppelen aan jouw serie moet niet gebeuren bij de aanmaak van de serie. Wanneer jouw serie goedgekeurd is door de selectiecommissie kan je nog altijd beveiligingsgroepen koppelen aan jouw serie zonder dat deze hierdoor opnieuw langs de commissie moet passeren voor goedkeuren. Wanneer je (nog) geen gebruik maakt van het E-depot is het gebruik van beveiligingsgroepen nog niet relevant dus kan je dit overslaan.
Om de beveiligingsgroepen aan te passen ga je naar de detailpagina van een serie. Bovenaan kan je op de tab 'Beveiligingsgroepen' klikken. Het systeem toont de al toegekende groepen. Bij series met informatieclassificatieniveau 1 of 2 zullen de beveiligingsgroepen "Informatiebeheerder" en "publiek/intern" getoond worden. Enerzijds wijst de groep informatiebeheerder erop dat iemand met de rol 'informatiebeheerder' in het E-depot altijd toegang heeft tot alle dossiers en stukken van alle series. Anderzijds wijst de groep 'publiek/intern' erop dat iedere collega die toegangsrechten heeft tot het E-depot ook toegang heeft tot de dossiers en stukken van deze serie. Je zal ook zien dat je geen optie hebt om de beveiligingsgroepen te wijzigen.
Bij series met informatieclassificatieniveau 3 of 4 kan je onderaan op de knop 'Bewerken' klikken. de beveiligingsgroep 'Informatiebeheerder' zal standaard toegewezen zijn. Daarnaast kan je onderaan klikken op 'Bewerken' om beveiligingsgroepen toe te voegen. Er zal een drop down-lijst verschijnen met daarin alle beveiligingsgroepen die je hebt aangemaakt. Je kan een of meerdere beveiligingsgroepen selecteren. Na het selecteren van de beveiligingsgroep(en) klik je onderaan op 'Bewaren' waarna je terugkeert naar de overzichtspagina van de beveiligingsgroepen die nu gekoppeld zijn aan de serie.
Work around oplossing codelijsten voor lokale besturen
Lokale besturen die nog geen processen in kaart hebben gebracht, hebben de mogelijkheid om de processen uit de algemene selectielijst voor gemeenten te laten importeren in het Serieregister. Het Excel-bestand vind je terug in de dienstruimte van het Serieregister.
Download het bestand
Bewerk de lijst indien nodig
Lever het bestand terug aan Digitaal Archief Vlaanderen via een ticket in de Servicedesk
De processen worden eerst geïmporteerd in de testomgeving van het Serieregister
Na validatie door jou, de klant, worden de processen ook geïmporteerd in de productieomgeving van het Serieregister